W następnym artykule wyjaśnimy terminy wersja robocza i produkt na żywo, co te terminy oznaczają dla nas i dlaczego używamy ich do opisywania produktów.

W naszym systemie nie ma oddzielnego konta testowego i rzeczywistego. Wszystkie operacje odbywają się w ramach jednego konta, które przechodzi przez kilka faz.
Na początku realizacji technicznej we współpracy z Wdrażanie rozpoczyna się przedostatnia faza, tzw. test statusu. W tej fazie nie jest możliwe publikować produkty.
Po udanym wdrożeniu i wspólnym zatwierdzeniu zmienimy Twoje konto na status produkcyjny, czyli ostre środowisko. Tylko wtedy Twoje produkty są możliwe publikować.

Aby ułatwić rozróżnienie między produktem niepublikowanym a opublikowanym, umieszczono flagę "draft/live product".

WERSJA ROBOCZA

Produkt musi mieć tę flagę za każdym razem, gdy konto partnera jest w fazie testowania, tj. Nadal trwa wdrażanie techniczne.

Produkty w portalu MALL Partner w stanie Draft są tzw. Niepublikowane. W serwisie MALL niepublikowane produkty wyświetlają się użytkownikowi dopiero po zalogowaniu Konto Sandbox. Partner widzi tylko własne, niepublikowane produkty (zaznaczone na żółto) i dopiero po zalogowaniu się do konta w serwisie MALL.

Zalecane jest używanie flagi Draft nawet po uruchomieniu na środowisko produkcyjne w przypadku rozszerzania asortymentu. Kiedy przesyłasz produkt jako wersję roboczą, możesz sprawdzić jego widok poprzez Konto Sandbox a dopiero później produkt publikować.

Ważny:
W fazie testowania nie można zmienić flagi produktu na aktywny.

RELACJA NA ŻYWO

Ważny:
Status produktu Live zmieniasz tylko za zgodą zespołu wprowadzającego.

Produkty w portalu MALL Partner w stanie Live są tzw. Publikowane (dla wszystkich użytkowników widocznych na stronie MALL).

Przełączenie produktów na życie następuje dopiero po sukcesie kontrola wyglądu produktu i ustawienia przez zespół ds. wdrażania i treści.
Po sprawdzeniu specjalista ds. Wdrażania przełączy Twoje konto do ostatniej fazy - produkcji. Poinformuje Cię wtedy, że produkty są możliwe przejść do trybu życia.

Ważne ostrzeżenie!
Jeśli zmienisz status produktu z Wersji roboczej na Bieżący, nie możesz zmienić statusu produktu z powrotem. Innymi słowy: Produkt w stanie "live" (opublikowany) nie może być przywrócony do stanu "draft" (nieopublikowany). Aby dezaktywować produkt, należy użyć innych metod, które są opisane bardziej szczegółowo w naszym artykule tutaj.

Jak przydatny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić post!

Średnia ocena: / 5. Liczba głosów:

Nie ma jeszcze głosów! Oceń ten post jako pierwszy.