W tym artykule znajdziesz informacje o tym, jak możesz dezaktywować działające produkty („live”) w zależności od typu posiadanego połączenia.

Opcje dezaktywacji działającego produktu

  1. ustawienie dostępności zapasów na 0
  2. zmiana statusu na nieaktywny
  3. usunięcie produktu

Dezaktywowany produkt nie jest widoczny na stronie sklepu i nie ma możliwości dodania go do koszyka. Można go śledzić tylko po MALL ID. Ustawiając stan magazynowy na „0”, strona wyświetli informacje o braku dostępności, produkt „wyprzedany”. Natomiast, gdy status ustawiony jest na nieaktywny, strona wyświetli „aktualnie niedostępny”.

Jedną z opcji jest również całkowite usunięcie produktu. Używaj tej opcji tylko wtedy, gdy chcesz trwale wykluczyć produkt z Twojego portfolio. Wielokrotne usuwanie i wgrywanie produktów znacznie obciąża system. Dlatego, aby czasowo dezaktywować produkt zalecamy skorzystanie z dwóch pierwszych opcji.

Ręczna dezaktywacja produktu w portalu MALL Partner - tylko dla połączenia ręcznego (manual)

Produkty mogą być dezaktywowane ręcznie tylko przez partnerów z połączeniem Manual Input. Opcja ta nie jest dostępna dla innych typów połączeń, ponieważ automatyczna synchronizacja feedów i API natychmiast nadpisują wszelkie zmiany dokonane ręcznie.

Instrukcje dotyczące ręcznego połączenia można znaleźć tutaj .

Ustawienie dostępności towaru na 0 można wykonać poprzez szybką edycję na liście przeglądowej produktu lub bezpośrednio w szczegółach produktu, a w przypadku wariantów produktu w szczegółach każdego wariantu.

Zmianę statusu na nieaktywny (inactive) można wykonać na liście produktów.

Dezaktywacja produktów dla połączenia Heureka XML feed

Do połączenia Heureki z kanałem XML nie można używać metody ustawiania produktu jako nieaktywnej jak w przypadku innych rodzajów połączeń.
Można ją wyłączyć ustawiając zero zapasów w pliku danych o dostępności lub zakończ usunięcie produktu z pliku produktowego.

Inny sposób na dezaktywację produktu działa tylko dla Heureka XML feed i jest aktywowana przez funkcję zarządzania produktami.

Ta funkcja przenosi produkty między kategoriami. Aby dezaktywować produkt, wystarczy użyć kategorii nieaktywny. Przygotowaliśmy CSV z nieważnymi kategoriami i możesz go pobrać tutaj:

Procedura:

  • Pobierz szablon CSV do dezaktywacji produktów i wypełnij pierwszą kolumnę identyfikatorami produktów, które chcesz dezaktywować (Uwaga: dla każdego ID produktu musi być podana kategoria pod ID "SMAZAT_PRODUKT".)
  • Postępuj zgodnie z instrukcjami dotyczącymi przenoszenia produktów, aby przesłać plik.

Po wgraniu danych zostanie wyświetlona lista produktów do przeniesienia (dezaktywacji).

Ponieważ ta konfiguracja jest wykonywana ręcznie, zalecamy, aby proces przejść do trybu życia należy wykonać z pełną starannością, aby zapobiec takim sytuacjom.

Dezaktywacja produktów dla połączenia MALL XML Feed

Dezaktywacja dla połączenia MALL XML feed odbywa się w dostępnym feedzie .

Przykład ustawienia dostępności zapasów 0:

1111111 0 true

Przykładowe ustawienia nieaktywnego produktu:



1111111
5
fałszywy

Dezaktywacja produktów dla połączenia API

Dezaktywacja produktów musi być wykonana poprzez API, gdy używasz tego typu połączenia.

Można to zrobić:

Jak przydatny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić post!

Średnia ocena: / 5. Liczba głosów:

Nie ma jeszcze głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Nie znalazłeś tego, czego szukałeś, napisz do nas...