Zanim aktywujesz usługę MALL Delivery, musisz zapoznać się ze sposobem działania statusów zamówień.

Jeśli jesteś już jednym z naszych doświadczonych partnerów, przyzwyczaiłeś się do pełnego zarządzania statusem zamówień od płatności do udanej lub, w niektórych przypadkach, nieudanej dostawy. Przy aktywnej usłudze MALL Delivery będziesz teraz odpowiedzialny za zmiany statusu tylko do momentu przekazania paczki przewoźnikowi, po czym kontrolę przejmie nasz system, który jest bezpośrednio połączony ze śledzeniem przesyłki przez przewoźnika.

Nie masz pewności co do standardowego procesu składania zamówień i jego statusu? Aby uzyskać więcej informacji na temat standardowego procesu i statusów zamówień...

Przyjmowanie i kompletowanie zamówień

Nowo utworzone zamówienie, które nie zostało jeszcze opłacone przez klienta, zostanie umieszczone w statusie ZABLOKOWANY jak poprzednio i nadal obowiązuje, że jest to tylko informacja do rezerwacji stanów magazynowych dla klienta. Po prawidłowym opłaceniu zamówienia (w przypadku płatności za pobraniem dzieje się to automatycznie) status zamówienia zostanie zmieniony na OTWARTYco jest sygnałem do rozpoczęcia odbierania zamówienia. Tak więc do tego czasu proces po waszej stronie pozostaje bez zmian.

Pierwsza zmiana w procesie następuje w momencie, gdy w magazynie rozpoczyna się proces kompletacji, a zamówienie zostaje przełączone do statusu WYSYŁKA . W tym stanie należy złożyć wniosek o etykietę przewoźnika bezpośrednio w MALL Partner Portal lub za pośrednictwem API.
Jeśli nie zażądasz etykiety dla danego zamówienia, system nie pozwoli Ci przełączyć zamówienia do następnego statusu WYSŁANE.

W przypadku korzystania z punktów DEPO i DPD Pickup możliwe jest wysyłanie tylko zamówień jednoczęściowych. W przypadku konieczności podzielenia zamówienia na kilka paczek, prosimy o kontakt z zespołem operacyjnym, który niezwłocznie zajmie się tą sytuacją.
W punktach sprzedaży MALL Shop oraz przy dostawie na adres możliwe jest wysłanie zamówienia składającego się z kilku paczek.

Kiedy paczka jest już gotowa i oznakowana, przekazujesz ją do transportu - albo do naszego oddziału, albo - jeśli zamówiłeś usługę odbioru - przekazujesz ją naszemu kurierowi. W tym momencie ustawia się ostatni status jako partner. WYSŁANE.

Więcej informacji na temat drukowania etykiet...

Statusy końcowe zamówienia

Po wprowadzeniu statusu WYSŁANE system automatycznie rozpoczyna śledzenie przewoźnika i na podstawie uzyskanych informacji zmienia status zamówienia.

Kontrole statusu przesyłek w stosunku do przewoźników przeprowadzane są systematycznie z minimalną częstotliwością co 2 godziny. Jeśli system wykryje, że przesyłka została dostarczona, status zamówienia zostanie zmieniony na DOSTARCZONE oraz automatycznie wypełniana jest data faktycznego doręczenia przesyłki, tj. parametr dostarczony_do. Przy dostawie do klienta w miejscu dostawy system automatycznie wypełnia parametr o nazwie pierwsza próba dostawy, lub pierwsza_próba_dostarczenia. Parametr ten jest wypełniany w momencie, gdy klient po raz pierwszy proszony jest o odbiór przesyłki w oddziale.

Oczywiście czasami może się zdarzyć, że klient nie odbierze towaru w oddziale lub nie przyjmie przesyłki od kuriera. W takim przypadku zwrócimy Ci przesyłkę. Do momentu otrzymania towaru z powrotem, zamówienie pozostaje w statusie WYSŁANE. Po otrzymaniu przesyłki nieodebranej (w oddziale lub zwróconej przez kuriera - w przypadku usługi inkasa) system zmienia status przesyłki na ZWRÓCONY.

Dowiedz się więcej o tym, jak ja, jako partner, dowiaduję się o niedostarczonych przesyłkach...

Anulowanie zamówienia

Wiemy, że czasami może dojść do sytuacji, w której zamówienie nie może zostać wysłane (zły stan magazynowy, uszkodzenie ostatniej sztuki towaru, itp.) Nawet w przypadku zamówień z dostawą MALL, masz możliwość anulowania zamówienia. System pozwoli na wprowadzenie statusu ANULOWANY w przypadku, gdy zamówienie jest w stanie OTWARTY lub WYSYŁKA . W stanie WYSŁANE możliwe jest jedynie ustawienie statusu w przypadku braku wysyłki, uszkodzenia lub utraty przesyłki ZWRÓCONY.

Grupa MALL stawia swoich klientów na pierwszym miejscu i dlatego chce zrobić wszystko, co możliwe, aby zapewnić im satysfakcję. Dlatego jako nasz Partner dbamy o to, aby anulowanie zamówień było ograniczone do minimum. Zwiększona liczba anulowanych zamówień może negatywnie wpłynąć na Państwa ocenę partnerską. Więcej informacji na temat stawki za anulowanie można znaleźć na stronie tutaj.

Status nowego zamówienia LOST

Ostatnią sytuacją, która wpływa na statusy zamówień jest uszkodzenie lub zaginięcie przesyłki w trakcie dostawy. Dla takiego przypadku został utworzony nowy status ZAGINIONY.

Status ten jest ustalany wyłącznie przez naszego pracownika w momencie uznania reklamacji z tytułu uszkodzenia lub zaginięcia przesyłki w transporcie. Zlecenie, które jest w trakcie procesu reklamacyjnego pozostaje w statusie WYSŁANE do czasu zamknięcia roszczenia. Zamówienia w statusie ZAGINIONY nie są uwzględniane w fakturowaniu i nie jest pobierana za nie marża.

Jak przydatny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić post!

Średnia ocena: / 5. Liczba głosów:

Nie ma jeszcze głosów! Oceń ten post jako pierwszy.