Ten artykuł zawiera podstawowe informacje o statusach zamówień.

Postępuj zgodnie z poniższą procedurą, zapoznaj się z poniższymi informacjami.

Ważne jest, aby właściwie i terminowo pracować nad zamówieniami, zgodnie z rzeczywistym stanem towarów. Postępowanie zgodnie z tymi procedurami pomoże uniknąć problemów z rozliczeniami.
Prawidłowo ustawione stany, w tym dane śledzenia Umożliwiają one klientom uzyskanie aktualnych informacji o ich przesyłkach, co pomaga nam poprawić obsługę klienta, jednocześnie zmniejszając ryzyko nieodebrania.
Ponadto przy złej obsłudze klienta istnieje ryzyko negatywnych recenzji produktów lub zamówień.

Oto poprawna kolejność stanów, które mogą wystąpić w zamówieniu. Jeśli spróbujesz wprowadzić status poza zaznaczonym kierunkiem, nasz system nie pozwoli Ci wprowadzić statusu.

  • Zablokowany
    • zamówienie zostało utworzone przez klienta
    • Nie ma jeszcze możliwości zmiany statusu z Twojej strony, czekamy na płatność
    • w przypadku płatności za pobraniem otworzy się w ciągu 10 minut
    • w przypadku płatności z góry otworzy się dopiero po dokonaniu płatności - klient ma 1-14 dni na dokonanie płatności (zgodnie z wybranym rodzajem płatności), w przypadku braku płatności zamówienie jest automatycznie anulowane
  • Anulowanie
    • zamówienie jest anulowane ze stanu Zablokowane - oznacza to, że nie zostało prawidłowo opłacone przez klienta.
    • Ten status jest wyświetlany w portalu MALL Partner jako ANULOWANY. Z technicznego punktu widzenia nie ma różnicy między stanami Anulowano i Anulowano, jest to tylko sytuacja, z której wynika stan.
  • otwarty
    • zamówienie zostało opłacone i może zostać wysłane
    • zamówienie nie podlega modyfikacji - zmień ilość sztuk, rodzaj towaru lub cenę
  • Wysyłka 
    • pakowanie i wysyłka - przygotowanie do dostawy do przewoźnika
    • jest to ostatni krok, w którym możesz anulować zamówienie z Twojej strony
  • Anulowany
    • można ustawić tylko do momentu przekazania przesyłki przewoźnikowi
    • w centrum powiadomień możesz ustawić powiadomienie o anulowaniu zamówienia przez klienta
  • Wysłane
    • przekazanie zamówienia przewoźnikowi
    • po ustawieniu tego statusu nie można anulować zamówienia, można wpisać tylko status zwrotu
    • z MALL Delivery ten status wpisujesz jako ostatni, system automatycznie zaczyna monitorować śledzenie przewoźnika i zgodnie z uzyskanymi informacjami zmienia się ostateczny status zamówienia.
  • Dostarczono
    • zamówienie zostało pomyślnie dostarczone do klienta (wydane w punkcie dostawy)
    • DOSTARCZONE W dacie faktycznej dostawy do klienta (data odbioru)
    • po ustawieniu tego stanu nie można ustawić żadnego innego stanu
    • jeśli status jest błędnie DOSTARCZONY lub towar jest reklamowany przez klienta , zamówienie musi zostać wzajemnie rozliczone, a następnie wystawiona nota kredytowa we współpracy z operation@mallgroup.com
    • nota kredytowa musi zawierać numer zamówienia i numer zwrotu (przesłany przez dział operacyjny po zgłoszeniu wadliwego stanu)
  • Zwrócony
    • sytuacja, w której klient NIE przyjął zamówienia i jest w drodze do Ciebie
    • UWAGA - status ZWRÓCONY nie dotyczy zamówień, gdy klient odstąpi od umowy kupna w ustawowym terminie
  • Stracony
    • ten status jest używany tylko dla usługi MALL Delivery
    • warunek stawia wyłącznie nasz pracownik MALL w momencie przyjęcia Państwa do reklamacji z tytułu uszkodzenia lub utraty przesyłki w transporcie
    • Status utracony to ostateczny status zamówienia, którego nie można zmienić
  • w przypadku błędu statusu należy skontaktować się z zespołem Operacje.

Jak przydatny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić post!

Średnia ocena: / 5. Liczba głosów:

Nie ma jeszcze głosów! Oceń ten post jako pierwszy.